Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Digital First stratégia

2020.06.17

Az online tartalom elsődlegessége

Digital First stratégia

Kicsit mindenki elcsodálkozott, talán meg is ütközött, amikor tíz évvel ezelőtt Alan Rusbridger, a Guardian főszerkesztője és a Andrew Miller, a Guardian Media Group (GMG) vezérigazgatója bejelentette az új világ kezdetét. Többé nem a nyomtatott lapra, hanem a köré épülő digitális termékekre épül a kiadó stratégiája. A döntés érthető, a változás elkerülhetetlen volt, hiszen a kiadó veszteséget termelt, az üzleti modell jelentős átalakítása nélkül néhány év alatt felélte volna tartalékaikat.

Az online tartalom marketing szempontból elsőbbséget élvez

A Digital First jelszó nem tőlük származik: ezzel a csatakiáltással kezdődött meg néhány évvel korábban a vezető napilapok online kiadványainak felszabadítása a printes elnyomás alól. Akkor a digitál first azt jelentette, hogy egyes, fontos híreket (breaking news) nem feltétlenül kell lefagyasztani a nyomtatott megjelenésig. 

A digitális média hajánál fogva

A mai digital first ennél jóval több. Lényegében azt jelenti, hogy a print apuka többé nem hajlandó/képes eltartani a tehetséges, ügyes, okos, de eddig a családi bevételhez csak mérsékelten hozzájáruló digitális gyerkőcét.  A nagy kérdés természetesen az, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Az új stratégia nemcsak a publikálás sorrendjéről szólt, a digital first stratégia átfogó alkalmazása azt jelenti, hogy a digitális publikálás vezérli a döntéseket: milyen témákat, kinek, mikor, hogyan dolgozunk fel. Ez azt követeli, hogy amint megtud az újságíró valamit, azonnal ossza meg a nyilvánossággal. Radikális szakítás ez a régi kultúrával, ahol az újságíró csak akkor szólalt meg, ha már mindent tudott. Mindez új alapokra helyezi az  újságírók és a közösség kapcsolatát is. 

Izgalmas, szimpatikus gondolatok, csak az a baj, hogy a digitális újságírás teoretikusai / megmondóemberei sokáig nem tudnak az elvek mellé működő üzleti modellt is állítani, a nyomtatott sajtót a digitális média hajánál fogva nem sikerült kihúzni a válságból.

A változás kapcsán felmerül a nagy kérdés, vajon hogyan alakul majd az üzleti modell marketingje. Az online tartalmak fizetőssé tételénél kulcsfontosságú kérdés az,  hogyan sikerül majd belőni az árakat. A hirdetések és a fizetős PR-cikkek publikálása kapcsán pedig percre sem szabad megfeledkezni arról, hogy számítógépükön, laptopjukon egyre többen használnak reklámblokkoló alkalmazásokat, amelyek csökkentik az ilyen megjelenések hatékonyságát, így új módszereket kell kitalálni (pl. hozzáférés engedélyezése csak kikapcsolt blokkoló esetén).

Rémlik, hogy annak idején az iskolában valami olyasmit tanultunk, hogy akkor alakul ki forradalmi helyzet, amikor a régi rend már nem, az új rend pedig még nem képes uralkodni. Nagyon illik ez a média mostani (évek óta zajló) átalakulási folyamatára is. A bedőlő szerkesztőségeket, az állásukat vesztett médiamunkásokat ugyan ez a tudat nem képes megvigasztalni, mégis javaslom, hogy nevezzük ezt a most zajló valamit inkább forradalomnak, mint válságnak! Így valahogy elviselhetőbbnek tűnik.

Forrás: online tartalom marketing - pr-cikk