Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emma Watson, Daniel Radcliffe, Rupert Grint 2009-ben

2020.05.01

Gyermekszínészek 2009-ben

Hermione Granger és társai felnőnek

emma watson, daniel radcliffe, rupert grint gyermekszínészek

Celeb-hírek 2009. április 17-én

Szerdán ünnepelte tizenkilencedik születésnapját Emma Watson fiatal amerikai színésznő, akit a Harry Potter-filmek olykor tudálékoskodó és idegesítő, olykor kedves és megnyerő Hermione Grangereként ismerhettünk meg. A 2001-ben játszott első filmszerepe, a Harry Potter és a bölcsek köve című film óta az akkor látott kislány érett nővé cseperedett.

Emma Watson még kislány volt, amikor először láttuk a mozivásznon, Hermione Granger szerepében. A Harry Potter és a bölcsek köve című film 2001-ben azonnal meghozta a sikert és a világhírnevet nemcsak neki, hanem gyermekszínész partnereinek is, a címszerepet alakító Daniel Radcliffe-nek és a közös barátjuk, Ron Weasley szerepét tolmácsoló Rupert Grintnek. Az akkor alig tizenegy éves kislány már első filmszerepében is a legnevesebb felnőtt színészek társaságában jelent meg a vásznon, a film készítői és producerei nagyon ügyeltek rá – Joanne Kathleen Rowling írónő szigorú ellenőrzése mellett –, hogy minden tekintetben a lehető legjobb szereposztást készítsék el.

Ezek a gyerekek – Emma Watson, Daniel Radcliffe és Rupert Grint – a szemünk előtt nőttek fel, ahogyan a Harry Potter-sorozat újabb és újabb epizódjai készültek. Amikor 2002-ben a filmszínházakba került a sorozat második része, a Harry Potter és a titkok kamrája, az írónő még a könyvsorozatot sem fejezte be. A történet ekkor már két szálon futott: a rajongók izgalommal várták a könyvsorozat újabb köteteit, a moziközönség pedig három-négy epizódnyi lemaradással az újabb filmeket.

A producerek eredetileg azt tervezték, hogy évente jelentkeznek új filmekkel, de hamar belátták, hogy ezt az erőltetett tempót nem lehet tartani. Közrejátszhatott ebben persze az is, hogy megjelentek időközben a mozikban hasonló és ugyancsak nagy sikerű, nagy izgalommal várt filmeposzok – köztük például A gyűrűk ura-trilógia is –, amelyek elvonták a közönség egy részének érdeklődését. Ezért az újabb bemutatókat inkább késleltették, és úgy időzítették, hogy még véletlenül se kerülhessenek a Harry Potter-sorozat újabb filmjei valamelyik másik nagyszabású vállalkozás árnyékában.

A késleltetés azonban újabb problémákat vetett fel: a gyermekszínészek, amikor az első film, a Harry Potter és a bölcsek köve elkészült, nagyjából ugyanolyan idősek voltak, mint az általuk játszott szereplők. Később azonban, ahogy múltak az évek, a színészek és az általuk megformált karakterek között egyre nagyobb lett a korkülönbség, ami azzal fenyegetett, hogy végül már tarthatatlanná válik a helyzet. A producerek újabb ötlete ekkor az volt, hogy néhány rész után, talán a 2007-ben elkészült Harry Potter és a Tűz serlege című filmet követően, lecserélik a főszereplőket. Hiszen az mégis tarthatatlan, hogy az időközben felnőtté vált színészek játsszák el a gyerekszerepeket, amelyekből már kiöregedtek. A rajongók körében azonban Daniel Radcliffe arca időközben azonosult Harry Potterrel, Hermione Grangeré pedig Emma Watsonéval, félő volt hát, hogy nem fogadnák el az új színészeket. Így hát maradt minden a régiben, s a jelek szerint most már kitartanak az eredeti szereposztás mellett.

Habár mi még a Harry Potter és a Félvér herceg című film bemutatójára várunk, máris forgatják a Harry Potter és a halál ereklyéi című alkotás első részét. Ha mindenben tartják magukat a kitűzött céldátumokhoz, akkor 2011-ig még Emma Watsonnak is bőven lesz alakítania. Az azonban már más kérdés, hogyan találja majd fel magát a Hermione Grangerként megismert színésznő a sorozat befejezése után.